NEJ!

Ja, så länge fick man glädjas åt solsken, perfekt snö och 110% snowboardpepp. Att jag är lite down nu beror inte på att det dragit in ett oväder i gränsen igen, utan att jag dragit min vänstra axel ur led. Detta hände i tisdags då jag Niklas och Macke var ute och filmade och fotade i solskenet. Jag ska försöka berätta hur det gick till.

Efter att Nicke slängt iväg en feeet bakåtjanne som blev riktigt fin på både film och foto så letade vi ganska länge efter nya spots. Någon timme senare, när vi hikade upp på en driva som såg ut att ha potential för ett fint hopp, så var olyckan framme. Jag knallade upp på drivan, Niklas en bit efter, och helt plöstligt så släpper marken under fötterna på mig och för en halv sekund hinner jag förbereda mig på ett högt fall. Men det tog stopp, och jag tittar helt plötsligt ner i en 3-4m djup spricka. Tack vare brädan som var spänd tvärs över ryggsäcken föll jag inte mer än en halvmeter, utan blev hängandes med dinglande ben. Tur i oturen var nog det första jag tänkte, sen kände jag en bitande smärta i axeln och insåg att jag inte kunde ta mig upp på egen hand. I halv panik ropar jag på Niklas några gånger och får ganska snabbt svar att han är på väg. Att axeln var helt ur led trodde jag absolut inte, det kändes som att så fort jag bara lyckas ta mig upp så klickar det nog till och allt känns bra igen.

Niklas ber Macke slänga dit ett rep och med hjälp av det lyckas han dra upp mig efter en stund. Sen väntade en halvtimme bak på Markus skoter innan jag väl var på sjukan. Gränsens läkarmottagning har varit nerlagd några år, så jag blev överraskad när jag kommer in och det var tre läkare där som tog emot mig. Sen börjar mottagningen likna någon TV-såpa, en sjukhuskomedi. När jag ligger på britsen hör jag "Vem har nycklarna till medicinskåpet?" "De borde ligga här" "Du hade dem sist" osv. De letar nycklarna överallt, till och med under mig, men får helt enkelt göra ett försök att få tillbaka min axel utan den inlåsta muskelavslappnande medlet. Även om de gav mig rejält med smärtstillande så att de kunde slita och dra i axeln hur hårt de ville, så får de inte tillbaka den.

Detta pågår en stund. En av läkarna är ständigt upptagen med att försöka hitta nycklarna, medan de andra två försöker dra tillbaka axeln. Jag ligger på mage och kollar mest ner i kudden så jag hör bara allt som händer. Efter en stund (jag hade ingen tidsuppfattning, men kanske 1-2h) så kommer vaktmästarn med stora borrmaskinen och börjar borra i medicinskåpet. Snart var skåpet öppnat, och läkarna ger mig ännu mer droger och nu även muskelavslappnande vilket gör att jag far iväg upp på fjället igen bland perfekta formationer och kan styra mig själv genom ett puderbeklätt drömlandskap. Sen kvicknar jag till med en axel på plats och får höra att en taxi är på väg som ska ta mig till Kiruna på röntgen.

Röntgen visade ingenting, och nu väntar jag bara på att få besked på när jag ska ner till Stockholm till idrottsläkaren och göra magnetröntgen. Troligtvis blir det i början av nästa vecka. Så jäkla trist att sånt här alltid händer mig när jag är som mest pepp, men det finns inget att göra åt saken annat än att bita ihop och gå vidare.

Björn hittade ett fint litet snakerun i måndags.

Vill verkligen vara tillbaka på brädan så snabbt som möjligt, så nu jag ska jag verkligen göra allt för att träna upp axeln. Hoppas bara att det går att få ihop en film ändå, trots detta.

/Viktor

JA!

Äntligen har två veckors väntade lönat sig! Har haft en svinbra dag på fjället som bjöd på bluebird, vindstilla och sanslösa mängder bra snö. Jag och Björn började med att ta var sitt åk ner för nordal, och redan då gick det upp för en vilka sjukt bra förhållanden det var. Man kunde trycka svängarna djupt i branten utan att det släppte, vilket det sällan går i gränsen efter ett sånt här snöfall.

Sedan brände vi upp på högre terräng för att köra ett step down. Detta hopp har jag länge velat köra men alltid hittat ursäkter för att inte göra det och istället tänkt att man kan ta det då landningen är mjukare eller vädret är bättre etc etc. För det är trots allt ett ganska stort spot. Hur som häst, idag hade vi inget att skylla på, så jag och Niklas gav det ett försök. Även om det inte var bottenlöst i landningen, lite små hårt under 30-40cm pow, så blev det riktigt lyckat. Både jag och Nicke fick ställa ner var sitt trick och fick shots i bagaget, vilket iallafall för mig visade sig bli ett av mina bättre shot denna säsong.

Vi körde även lite andra grejjer med blandat resultat. Allt som allt kan dagen summeras som en riktigt bra heldag, och för min del till och med som säsongens bästa dag.

Jag i en fs3 från sekundärvinkeln.

Snart ska jag över till Jan Svans högkvarter för att byta och kolla igenom lite material.
Hoppas på en lika bra dag imorgon.
Snowboard är fantastiskt kul.

/Viktor

puder

Idag har vi bara rejsat omkring i systemet i bra sikt och sjukt bra snö, vilket gjorde dagen till en av de roligare denna säsong. Det enda tråkiga var att jag blev en GoPro kamera fattigare då någon fick för sig att sno den från mig. Men annars en kanondag! Min stora kamera verkar fortsätta att jävlas och jag måste börja överväga att skicka den på service, vilket betyder typ två veckor kameralös, tur att vi har Abbes filmkamera som backup iallafall. Blir faktiskt helt OK film med den med.

Boots & equipment

Imorgon ska jag ut med Karlström, Lindgren och Alatalos grabbar och hitta på nå bus. Blir säkert kul iallafall.
Sängdags nu, natti natti!

/Viktor

skoterfilm

Har spenderat ytterligare en dag i snöstormen och ytterligare en dag med en svikande filmkamera. Fick dock något shot med alberts kamera som jag tror kan fungera. Vädret verkar fortsätta i samma anda närmsta dagarna, och man börjar ju få panikångest på riktigt. När det är för vitt för att filma snowboard kan man alltid gå ut och leka med skotern. Det var en idé vi förverkligade igår vilket resulterade i denna skoterfilm.

Ja, ljudet på GOPRO'n är ju inte av världens bästa kvalitet, så vi fick spela in egna ljudeffekter./Viktor med vänner

oväder

Då var man tillbaka i gränsen efter 2 dagars paus i Kiruna. Just nu är det snöstorm ute och det har redan dumpat ganska fint faktiskt, iallafall i skogarna. Vi var nämligen och testade skogsåkningen idag och vi hittade dryga halvmetern puder på sina ställen, riktigt fint. Tyvärr strulade kameran och vi fick inte filmat så mycket, kanske hann få ett eller två shots dock. Börjar ha en del skogsåkning till filmen nu, nu fattas det bara lite kickers och åkning på högterrängen.

Är överlag ganska less på mars månad nu, skitväder och dålig snö kan sammanfatta i princip hela månaden. Enligt väderprognoserna verkar det hålla i sig, fast nu verkar det iallafall bli en ändring på snöförhållandena. Har släpat med mig arken upp nu också, så vi drar nog ut på en litet arkmission till helgen om allt går som det ska.

Ett gammalt screenshot på Abbe i en tweakad bs720.

Hoppas på en bra dag imorgon med mycket snö och en fungerande kamera.

/Viggo

söndag

Jaha, då ligger man i husvagnen och mår som man förtjänar. Ute är det full storm så det känns som att man valt en bra dag att vara bakis på. Igår kom Abbe upp över dagen för att vara med å köra hoppet vi byggde i förrgår, och motivationen var på topp när vi drog iväg i solskenet. Tyvärr började vädret jävlas med oss och undanröjde våra chanser att få köra kicken. Vi fick helt enkelt hitta på lite andra trevliga saker i skogen istället, vilket bl.a. genererade screenshotsen nedan.
Blir nog kvar någon dag här i gränsen innan man far hem och packar om i Kiruna. Vi får hoppas att det ska snöa lika mycket som YR lovat, då kan det bli riktigt fint.

/Viktor

18 mars

Då var man hemkommen efter vad som visade sig bli en fin dag i lågterrängen. Vi åkte till ett litet pillowställe jag varit på med Falbo förra året för att kolla in snön, tyvärr var det inte någon jättebra snö vilket i och för sig inte var någon större överraskning. Men vi hittade på några roliga grejjer där iallafall, och det fastnade nog något användbart på bandet iallafall. Vi lyckades även hitta ett roligt hoppställe som vi byggde en kicker på som jag tror kan ha blivit ganska fin.

Nu ska vi till pub brunan för att ta en fredagsöl med boysen.
Här är två urklipp från dagen.Sayonara!

/Viktor

torsdag

Idag vaknade man av att hela vagnen skakade. Det blåste något djävulskt och man kunde knappt öppna dörren. Men vi tog oss ut en sväng iallafall med siktet på lågterräng och skogar i hopp om att hitta lite lä och bättre snö. Efter en stunds sökande så hittade vi faktiskt ett ställe som bjöd på båda delarna, knappt någon vind och 20cm pudersnö. Jag tror vi kan ha fått ett shot därifrån också. Vi avslutade med att köra några raggaråk i katterjokksbacken, riktigt kul var det.

Jag passade på att filma lite snödrev på fjället också, här är två screens.Det verkar som att det ska börja snöa lite lätt imorgon, det behövs verkligen ett dump nu.

/Viktor

gränsen

Jahapp, då var man i gränsen igen. Just bastat å käkat en tacobuffe med pava och laddar inför morgondagen med nån pilsner. Har inte så stora förhoppningar på förhållandena just nu, men kommer bli kul att åka lite iallafall.

Cab 5 ner för en klippa för 2 veckor sedan.14 mars

Såja, äntligen ledig. Nu väntar 3 veckor av snowboardåkning och nöjen, känns skönt att få vara ledig en lite längre tid. Hoppas på bra förhållanden nu bara, verkar ju inte vara jättebra uppe i gränsen och här i stan är det riktig shitfuck snö också. YR verkar dock se en ändring på det hela, och lovar massa snöfall till slutet av veckan/nästa vecka, vilket kan vända på steken helt och hållet.

En nödlösning, om man får kalla det så, är att rejsa över Finland in i Ryssland för att söka lyckan i Kirovsk, en skidanläggning som egentligen inte ligger långt (fågelvägen) härifrån men som man inte har haft möjlighet att besöka förut. Synd bara att det är sånt tjorv med visum och shit, men ska försöka kolla upp det där idag. Hade varit ett roligt tillskott i filmen med en Ryssland del, hoppas det blir av.

Jag snurrar ut från en sten i gränka för några veckor sedan.

/Viktor

back in town, äntligen.

Efter mycket om och men lyckades jag och mina vänner ta oss tillbaka till stan. Om resan till gränsen var händelserik så var denna tio gånger värre, och jag kan försöka dra det kortfattat, vilket ni redan nu ser att jag misslyckats med. Vi kom iväg från Katterjokk något sent, då vi fick vänta på att farsan skulle komma upp med släpet så att vi kunde ta ner skotern till Albert som ska iväg å fiska fisk till helgen. Efter att min far varnat oss för halkan, så gled vi (bokstavligt talat) iväg runt 17.30. Vi körde långsamt som bara den för att inte glida i diket, men att vi skulle vara hemma först 5h senare trodde jag väl inte.

När vi åkt förbi den fruktade Tornehamnskurvan såg vi ett blinkande ljus högre upp på backen, vilket skulle visa sig vara en långtradare som haft problem med ishalkan och vars 30 ton tunga trailer lagt sig tvärs över vägen. De bilar som var smala nog och som inte hade ett 270cm brett släp bakom kunde med nöd och näppe klämma sig förbi. Men vi som inte var smala nog pga av vårat 270cm breda släp bakom bilen fick bli ståendes i väntan på att en sandbil skulle komma till långtradarens undsättning. Efter en timmes väntan på sandbilen får vi höra att sandbilen inte kan ta sig fram pga av halkan... "Och på uppresan körde plogbilen i diket..." tänkte vi.

Snart skulle en långtradare som är på väg norrut tvingas tvärnita för att inte klämma fast sig mellan långtradaren och räcket och klarade det precis, men lyckades ändå stocka trafiken i motgående riktning. Nu hade ett gäng långtradarchaufförer samlats för att hjälpa till, briljera eller helt enkelt bara veta bäst, och tillsammans lyckades de få upp långtradaren upp på krönet efter långsam och omständig process med snökjedjor. Äntligen, tänkte vi. När de parkerat uppe på krönet så låg han fortfarande ganska långt ute i vägen, men det såg nog brett ut för att vi skulle kunna ta oss förbi, så vi gjorde ett försök.

Helt plötsligt satt vi fast med släpet mellan snödrivan och lastbilen och hade bilköer på båda sidor om vårt ekipage, lite smått pinsamt då det var fler än vi som väntat där en stund. Vi hakade av släpet och körde fram bilen en bit. Lastbilschaufförerna fortsatte att hjälpa till, briljera och veta bäst och lyckades få långtradaren framåt meter för meter, medan vi drog loss släpet från drivan. Tillslut var vi lösa och jag sprang till bilen för att backa den mot släpet så att vi äntligen kunde börja ta oss hem. När jag sätter mig i bilen och börjar backa, ser jag i backspegeln hur trailern glider mot mig och innan jag hinner agera desto mer hör jag ett "BRAAAK" och bilen kläms mellan trailern och snövallen. Nu hade vi ett till problem. Alla började nu engagera sig i att skotta lös bilen eller att briljera och veta bäst, och eftersom gubbarna hållit på med detta ända sen "innan jag ens var påtänkt" så lyckades vi få lös bilen ganska fort och kunde köra framåt.

Tillslut fick dom rätsida på trailern och vi kunde koppla på släpet och smita förbi. Äntligen var vi iväg, dock några timmar försenade och med en bucklad bil men det kändes jävligt skönt att äntligen röra på sig. När vi smyger förbi kön av bilar och lastbilar som bildats i norrgående riktning så ser vi hur en långtradare som ska ställa sig längst bak i kön bromsar in och... "NEEJ!"... Hans trailer lägger sig rakt över vägen... Nu sitter vi återigen fast, mellan TVÅ långtradarsläp. Vad är oddsen? Tur att vi inte var 5 sekunder snabbare iallafall, då hade vi antagligen tryckts ner i diket.

Denna lastbilschaffis hade uppenbarligen rutin och kunde helt på egen hand fixa rätsida på trailern på bara 15 minuter och vi kunde ÄNTLIGEN fara hemåt. Efter 10 minuters körning springer en älg framför bilen och vi börjar allvarligt spåna på konspirationsteorier om långtradare och älgar enade för att döda oss. Vi klarar oss dock ganska bra efter det och rullar in i Kiruna runt 22.30.

Nu blev det en lång roman av det här. Och jag skulle kunna skriva om ännu mer som hänt under helgen, men det orkar jag inte just nu. Här får ni några screenshots iallafall:

På väg upp var vi så här glada med nya brillor, godis och energy boost.


...sen hamnade vi i kolonnkörning med en plogbil som for ner i diket.


Ett urklipp från ett av de få shotsen vi fick i helg. Isak fs5 ut från en klipp-kicker.


Kung bore var dålig i magen, vilket man inte ska gnälla på. Men till slut ville vi faktiskt ha lite sol...

Ska logga in lite mer material när jag hinner... Stay tuned.
/ViktorSnöstorm

Sitter i husvagnen nybastad och trött efter en hård dag på fjället. Vi beslutade oss för att stanna här två dagar extra då vi inte fått så mycket filmat under helgen pga väder och andra omständigheter. Det har snöat nå jävulskt här och det snöar fortfarande, mer än någonsin. Vi har dock fått några solglimtar till och från, men inte med så bra timing utan när sikten blivit bra så har vi byggt kickers eller suttit på skotern på väg någonstans. Idag tror jag vi fick två shots från en liten kicker i skogskanten iallafall.

Vi har en färdig kicker som ser sjukt bra ut men som vi inte kunnat köra ännu, hoppas verkligen vi får sikt nog för att köra den imorgon... Ska försöka logga in lite material ikväll så jag kan bjuda på nån screenshot här senare. Nu ska vi ner på Ebbes å fira Issetisses födelsedag, 19 bast fan! GRATTIS!

Och öhm... någon har flippat ur igen. Kolla in det HÄR ... krejzy shit!

/Viktor


På väg

Efter 1.5 h bilkö i väntan på kolonkörning så kommer plogbilen å kör ner i diket. Succé!

4 mars

Varit dåligt med updates denna vecka... Även om jag inte åkt något i veckan så har vi faktiskt lyckats filma in lite grejjer då Isak hans polare Alex varit uppe på besök. Tror vi kan ha fått några riktigt fina shots till den mörka delen i filmen (om det blir någon mörk del dvs). Det råder full storm både här och i fjällen och all trafikförbindelse norrut har varit avstängd pga laviner och snödrev. Nu verkar det dock som att de ska öppna vägen och jag ska precis hoppa in i bilen och göra ett försök att ta mig upp.

Har inga nya screens att bjucka på men det kommer nästa vecka.
Just det, idag fyller jag år också, hipp hipp hurra för mig! Fan... 24 jordsnurr... går undan här i livet...

/Viktor

RSS 2.0