Jaco Beach är nice

Tjaaa! Jaco Beach blev våran nya bas på västkusten. Det är nog det största turiststället vi sett hittils, och mest troligt det största i Costa Rica, men väldigt litet i jämförelse med de flesta turistorter. Till skillnad från de andra ställen vi varit på finns det iallafall asfaltsvägar här.

Kan börja med att berätta lite om gårdagen.
Resan hit började med ett litet missöde, CW's badbrallor hade blivit stulna på natten när de hängde på tork utanför vårat rum. Men i övrigt gick den 7 timmar långa resan smärtfritt, med undantag för trafikstockning i San Jose som tog en timme extra. Det första vi gjorde när vi kom fram var att ta in på ett litet hostel som heter Hotel De Haan. Förutom att vi fått ett helt rum för oss själva för första gången på resan så har vi också sett den första "badbara" poolen. I övrigt ett fräscht och relativt billigt ställe.

Vi beslutade oss för att gå ner till beachen och testa surfen kort efter att vi checkat in. Men när jag skulle ta fram mina badbyxor så fanns där inga badbyxor. Efter en liten fundering insåg jag att även jag lämnat badshortsen på tork, och att även de fallit offer för badbyxtjuven. Vem fan snor ett par babyxor??? Nåväl, tur att man hade extra med sig. Cw däremot fick köpa ett par nya. Surfen var ganska kass igår dock, vågorna var små men stora nog att lämna ett jack i nosen på min bräda. Men det har en surfshop bredvid vandrarhemmet fixat till idag för 20 dollar.

5 Km här ifrån ligger en annan strand som heter Playa Hermosa. Dit var vi idag.
Det är en aslång strand med ett bra beachbreak hela vägen, som för övrigt hostar ett stopp på världstouren varje år. Idag var surfen rätt OK, men inte så jätte stort, stora seten var kanske i huvudhöjd. Det var kul iallafall, vi var ju helt ensamma i vattnet. Vi åker nog dit imorgon med...

Nyss var vi ute och åt en stor fet steak, och en bananbåt på det. Nu är det matkoma i poolen som gäller!
Fridens!

utsikt från vägen
Från bilfönstret igår. Så här ser det ut när man åker bil i Costa Rica.

vårat vandrarhem i jaco beach
Vårat vandrarhem har en po0O0ol...

Östkusten suger! (125 - 0 till vågorna)

Eller... det gör den väl inte kanske.
Vi är nog bara här fel årstid, mitt under lågsäsongen, vilket betyder regn i princip varje dag. Vågorna är svinstökiga och väldigt stora till och från. Så, bortsett från några få åk igår, har vi blivit hyffsat ägda av vågorna dessa två dygn vi spenderat här. Jag får flashbacks från Biarritz i somras då surfen var liknande som den vi har nu. Annars är Puerto Viejo ett litet samhälle som, till skillnad från västkusten, bebos mest av folk med jamaicanskt ursprung.

Men eftersom vi inte har jättemånga dagar kvar på resan, och det ska enligt prognoserna fortsätta regna här, så har vi beslutat oss för att vid 06.00 imorgon börja köra tillbaka till västkusten. Dock inte hela vägen till tamarindo eller santa teresa, utan försöka hålla till närmare san jose. Tror vårat nästa mål kommer att bli jaco beach eller playa hermosa, där surfen ska vara rätt bra! Får se imorgon var vi hamnar...

vågor
Playa Cocles, 2km från Puerto Viejo


Vattenfall & färjor

Vi hade tänkt lämna Santa Teresa tidigt i morse och vara snabba till Montezuma, som bara låg några mil bort, och efter ett kort stopp där fortsätta mot östkusten. Vi är inga tidsoptimister inte.

Kl. 11 var vi väl färdigpackade och lämnade Santa Teresa. Väl i Montezuma en timme senare skulle vi bara leta upp de där superdupercoola 12m höga vattenfallen som våran vän Trevor snackat om. Det visade sig ta hela dagen. Vi hittade relativt lätt det stora vattenfallet som var 25m högt (icke hoppbart), men de mindre vattenfallen var uppenbarligen mer svåra att nå. Efter en dödshike mellan rötter och stenar i 120 graders lutning åt alla håll så nådde vi till slut vattenfallen.
AWESOME! Synd bara att man inte får röra vatten med mitt omplåstrade sår. Men de andra hoppade 12m vattenfall och slängde sig lianer, såg då kul ut iaf! jag är inte bitter...

En flottig cappriciosa senare var vi påväg mot vårat nästa äventyr, östkusten!
Vi bestämde oss för att ta färjan över den stora viken på västkusten för att spara tid. Så här i efterhand så kanske det, iallafall nästan, gått fortare att åka runt viken. Det var nämligen söndag, och köerna till färjan gick långt upp på berget, och vi var väl typ sist, iallafall när vi kom, det brukar man vara...
Så givetvis missade vi den första färjan med 3 bilar... Men när klockan hade hunnit bli 21.00 var vi på plats på färjan, som gick långsammare än en roddbåt. När färjan ankommit till Puntarenas hamn hade vi beslutat oss för att fortsätta imorgon istället. Så nu har vi tagit in på ett helt tomt, neonpyntat hotell här i Puntarenas. Kl.09.00 sticker vi vidare hade vi tänkt.

montezuma
Ett 25m högt vattenfall. Hade lätt dubbelflippat det om jag inte haft min omplåstring
på huvudet...

santa teresa
Solnedgång i Santa Teresa. Jag och Eggman..

Tack å hejråå


15 stygn i huvudet

Så här kan det se ut efter en dags surfande...
15 stygn i tinningen avslutade vårat fina surfsession i solnedgången. Vi var precis påväg upp då Bonthrons grabb skulle ta en sista våg. Just när han halkade av brädan, som stack iväg som ett spjut, så råkade mitt huvud vara ivägen. Det var en jäkla massa blod!

Som tur var hittade vi några Argentiska tjejjer på stranden som körde oss till närmaste klinik, en av de pluggade till läkare också, så hon hjälpte mig att få stopp på blodet och så. Det visade sig vara jävligt nära ögat, bokstavligt talat, och bara några millimeter ifrån pulsådern som går igenom tinningen.  Såret var 4cm långt och 1cm djupt, så det var väl tur i oturen. Doktorn som sydde mig var svinduktig och kunde bra engelska, vi fick pynta 110 dollar för allt men det borde lösa sig med försäkringen sen när man kommer hem. Om 10 dagar måste jag dock till san josé för att ta bort stygnen på ett sjukhus som han rekomenderade, så jag antar att vi måste planera om resan lite.

Men allt är som det ska annars, får surfa igen om 3-4 dagar!
Imorgon ska vi på canopty tour, linbanor som går genom djungeln, ska bli röjj!

före doktorn'
I bilen på väg till läkarn, man ser dock inte jacket på bilden.

efter läkarbesöket
Omplåstrad och glad. Blod i håret men det är manligt.

Adjö!


Santa Teresa

Tjenna!
Igår körde vi på några av de antagligen sämsta vägarna i världen. På kartan såg det relativt nära ut att köra från Tamarindo till Santa Teresa, var vi nu befinner oss, men det tog oss 6 timmar pga de dåliga vägarna som var. Men vi kom fram iallafall, och här hittade vi ett vandrarhem som var helt OK. Även om det inte finns något boende som kan slå de vi hade i Tamarindo! Det kändes tråkigt att lämna vandrarhemmet med alla sköna människor vi lärt känna där...

Hur som helst. Santa Teresa är jättefint! inte lika mycket folk som i Tamarindo. Surfen har jag inte hunnit prova än, har vilat några dagar pga min förkylning och även pga risken att överanstränga axeln, men vågorna ser bra ut och imorgon blir det surf för hela slanten! Annars är det här stället, som så många andra i Costa Rica, ett 100% ta-det-lugnt-ställe och det är precis vad vi gör för tillfället.

Annars är planen att vi ska stanna här några dagar, för att senare sticka vidare till Montezuma, en by som inte alls ligger långt härifrån. Där finns förutom surf även massa andra saker att göra, hoppa 12m höga vattenfall och åka linbanor för att nämna några. Efter att vi vart där någon dag så tar vi nog en färja över till andra sidan viken, svänger kanske förbi playa hermosa (där surfen ska vara bra) och sedan vidare till östkusten. Vi är lite sugna på att även bestiga ett nära 4000m högt berg på vägen, men får se om vi hinner...

chillar
Anton och Aron chillar

så här mkt folk är det på stränderna
Playa Santa Teresa. Överbefolkat, man kan knappt röra sig...Bananer, beach och bananer

Hallå! Först vill jag berätta att Smokey and the Bandit (aka Engman och Bergström) precis har anlänt till Tamarindo!
Så ikväll blir det väl att försöka visa dem byn med dess barer och hemligheter. Jag själv har blivit riktigt förkyld, jag antar att det beror på att jag har suttit på stranden hela dagen och vaktat prylar mitt i en sandstorm medan simpe och wikman njöt av surfen. Jag surfar inte så där jätte mycket pga min axel men några vågor har jag fått och det känns faktiskt rätt OK i axeln, men man måste vara lite försiktig i början.

Costa Rica är inte jättebilligt... Jämför man med t.ex. Asien så är det rena rånet, men jämfört med Sverige är det egentligen rätt billigt... Ölen kostar väl 15kr i baren och 8kr i affären. Ett mål mat på en decent restaurang går på ca: 50-80 kr med dryck... Så för att vi ska komma undan så billigt som möjligt har vi idag hittat en diet som knappt märks i plånkan!

BANANER! Bananerna kostar endast några öre styck.! Så idag har frukosten bestått av bananer, lunchen var väl bananer och kanske några nötter, och nu njuter vi av middagen som faktiskt består av något så exklusivt som bananer! Jag börjar känna mig rätt trött nu, och jag misstänker att det beror på att vi faktiskt bara ätit bananer idag... Men bananerna är ju både 10ggr så goda och billiga som i Sverige så...

Här kommer lite bilder från resan hittils

simons väska var försenad!
simon var inte 100% nöjd över att hans rygga var spårlöst borta!
våran fancy car
Våran bil är tyyyyp snygg, and so are CW
simoo och cw har somnat i morgonfilen
Simon och CW hade somnat i morgonfilen... eller var det zinkpasta?
första dagen
Jag och Cw, första kvällen på Tamarindo

Tjao!

Tamarindo, Costa Rica

Tjenare! Nu ar vi i Tamarindo pa Costa Ricas stillahavskust. Resan hit har gatt bra men inte helt smartfritt. Det borjade med att vi inte fick sitta bredvid varandra pa planet till Atlanta, eftersom vi hade bokat varsin resa med varsit kort. Men det gick anda ganska bra fast man satt ensam i nastan 10 timmar. I Atlanta fick vi mer brattom an vi raknat med. Vi hade 2 timmar pa oss att byta plan, men inte helt forvanande var det en sjukt lang process av sakerhetskontroller mm. Man fick scanna in varje finger, svara pa 210893 fragor och fylla i massa papper, och vi skulle inte ens in i landet! Men vi hann iallafall till flyget.

Resan ner till San Jose gick bra men inte heller dar fick vi sitta med varandra. Men alla var anda sa trotta sa vi sov nog mest. Nar vi kom fram vid 22 tiden lokal tid, sa visade det sig att simons ryggsack var sparlost forsvunnen. Det visade sig att den mest troligt var kvar i atlanta, och kan komma till san jose tidigast dagen darpa. Sa vi tog in pa ett hotell, kakade snabbmat och gick och la oss. Pa morgonen borjade vi med att hyra en bil, en svinclean bla hyundai SUV!!! Simons vaska skulle forst komma vid 12 tiden sa vi tankta att vi kan ju ta och cruiza lite runt san jose innan. Vi korde givetvis vilse direkt. Trafiken ar inte precis latt runt san jose, trangt och stokigt! Nar vi lyckats hitta tillbaka till flygplatsen sa var ju simons ryggsacks flygplan givetvis forsenat med 2 timmar. Men vafan, det gjorde val inget tankte vi.... Vi har ju en bil, vi kan hitta pa nagot tills dess, lat oss besoka en vulkan eller nagot!

En vulkan blev det, men att vi skulle hinna fram och tillbaka pa 2 timmar var val lite optimistiskt. Det var visserligen, enligt skyltarna, bara 27km till vulkanen. Men jag tror att de hade raknat med att man skulle kora raka vagen da. Vi korde inte raka vagen. Vi korde runt runt runt tills vi sag en skylt till vulkanen igen, fast pa den skylten stod det "Vulkan 33km".... vi hade uppenbarligen inte koll pa var vi var. Men 2 timmar senare var vi faktiskt uppe pa vulkanen, men da hade vadret dragit igen och man sag inte ett skit. Det var som att kolla ner for scheriffen drivan i gransen en hopplos flatljusdag. Och 10 dollar kostade det ocksa. Men vi fick se mycket pa vagen dit iallafall sa det var, iallafall nastan, vart det.

Sen akte vi tillbaka till flygplatsen och var dar 16.30 ungefar, alltsa 2,5 timmar forsenade. Men simons ryggsack hittade vi iallafall relativt smidigt. Sa da skulle varan resa upp till Tamarindo borja. Det borjade med motorvag och solsken. Sen kom regnet, morkret och serpentinvagarna. Det var sjukt sketchy att kora med vindrutetorkarna pa max, 10 m bred vag med galet tat och tung trafik. Att vi hade varldens jetlag gjorde det inte battre.... Men sen nar regnet lattade sa gick relativt bra att kora. Och vi kom fram till tamarindo vid 22 tiden igar kvall.

Det var inte latt att hitta boende mitt i natten, de flesta hade fullt eller en stangd reception. Vi hittade tillslut ett hotell som var hyffsat fint, och vi sov nog javligt tungt inatt allihopa. Nu har vi varit och sokt ett billigare boende, och vi hittade ett stalle som heter JC & Friends, som ar ratt billigt. (10$ natten) men ser ut som skit! Men vi kommer nog soka upp ett annat boende sen nar aron och anton kommer.

Bilder kommer senare...
Nu ska vi ner till playan och testa surfet och solen!

Adios!

Ett kyligt Stockholm

Hallå! Sitter i CW's (Rory's) lägenhet i stockholm och har efter lite tjuvfiske lyckats hitta ett nätverk. . Dagen började med en frulle på nått place, var de inte alls hade lika bra mackor som safari, alldeles för krämigt tyckte Ida... Sen har vi shoppat loss på stagga. Jag köpte allt från malariatabletter till hörlurar, CW gjorde sitt bästa för att tömma plånkan och köpte lite tishor och en keps bla. . Så nu är vi kittade för beachen. Nu ska vi bara deffa ner oss så vi har beachkroppen på måndag!

Ikväll blire myspys med kinamat och bio!

cw börjar vara klar för solen
CW börjar vara klar för beachen!

RSS 2.0